© 2019 by Studio Hoekerd

Kleiner wonen

Over kleiner in een wereld waarin de mens streeft naar groter.

 

Hoeveel ruimte heeft een mens minimaal nodig om te kunnen wonen? Onze woningen zijn steeds groter geworden, daarentegen neemt het gemiddeld aantal bewoners af. Dit resulteert in overbodige ruimte: de kamer waar nooit iemand komt, de stoel waar nooit iemand op zit, de lamp die nooit aanstaat of de kast met spullen waarvan we het bestaan niet eens meer weten.

De toenemende groep eenpersoonshuishoudens zou kunnen leven met minder spullen en minder ruimte. In een kleine woning ontstaat bovendien een directe lichamelijke ervaring doordat de mens dichtbij de ruimte staat. De werking van licht, schaduw, materiaal en textuur dragen hier aan bij.

 

Kleiner wonen wordt mogelijk door het verplaatsen van functies en objecten naar de collectieve ruimte. Spullen als een wasmachine, grasmaaier, ladder, tuinslang of boormachine worden gedeeld met meerdere bewoners. Daarnaast is er een grotere ruimte aanwezig voor bijvoorbeeld het vieren van een verjaardag. Dit versterkt de sociale interactie tussen de bewoners. 

 

Uiteindelijk kunnen deze woningen ten opzichte van elkaar worden gepositioneerd. Aan elk cluster van woningen kan een collectieve ruimte worden toegevoegd. De woningen zijn zo geplaatst dat je nooit direct bij je buren naar binnen kunt kijken. Met deze hernieuwde blik op wonen neem je ten opzichte van een gemiddelde woning twee keer zo weinig ruimte in.